Wekelijks steken wij van Dierenclub Nederland de hoofden bij elkaar voor een vergadering en dan wordt er natuurlijk veel over dieren gesproken. Heb je dat gelezen? Gehoord van de boeren? Onze vaste man aan tafel is steevast een rode kater: Joep! Soms meldt hij zich omdat hij vindt dat hij nog iets te eten verdiend heeft bij zijn baas. Of hij wentelt zich toch maar liever in een streep zonlicht achter ons op de bank. Vandaag is het wat onrustig. Een zwarte kat maakte zich al uit de voeten toen we vanmorgen gezamenlijk binnen kwamen voor deze bijeenkomst. 

“Een zwerver”, verduidelijkt de vrouw des huizes. Naast de deur staat een voorraad brokjes van de Stichting Zwerfkat Boxtel Ze heeft min of meer de zorg voor deze aangelopen buitenkat op zich genomen. 

‘Zwerfkatten’ spookt door mijn hoofd. Toen ik me voor het behalen van mijn Dierendocent-diploma dit voorjaar verdiepte in het fenomeen kat, las ik dat de Europese Wilde kat in Nederland een eeuw lang vrijwel geheel is uitgestorven, maar ook dat het dier inmiddels weer regelmatig zijn of haar opwachting maakt aan de grenzen van Nederland. Trekt op vanuit de grotere natuurgebieden in België en Duitsland. Net als de wolven! Alleen bij wolven rukken massaal de media uit om dit fenomeen vast te leggen. Natuurlijk is een wolf in zijn of haar eentje in staat om in een nacht een schaapskudde flink toe te takelen. Maar hoe bijzonder is het dat ons land zich langzaam herstelt voor het dierenleven dat hier oorspronkelijk ook vandaan komt?

Waarom lees ik dat niet? Hoor ik dat niet op radio en televisie? Zeker een eeuw uitgestorven en in Zuid Limburg worden in middels al weer ieder jaar nestjes geboren en groeit de populatie Europese Wilde Katten weer ook in Nederland! Zeg maar; de verre voorouders van onze hedendaagse huiskat of de vele uiteenlopende vormen en verschijningen van onze ras-katten. Hoe groot is dit nieuws! 

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal