Wasbeer gaat door kattenluik

Koala Lewis overleden

In Australië is door het Port Macquarie Koala Hospital een online inzamelactie gestart voor koala’s. Het Oosten van het land wordt geteisterd door zware bosbranden. In de vlammenzee zijn mogelijk honderden dieren omgekomen of raakten gewond. Hun leefgebied is volledig verwoest en er is geen eten meer te vinden. De reddingsactie van de gewonde Lewis werd afgelopen maand wereldnieuws maar ondanks de goede zorgen, bezweek het dier aan zijn zware verwondingen. Ook verdroging speelt de dieren parten. Het Koala Hospital startte de actie oorsponkelijk om een drinkwatervoorziening in het gebied te kunnen organiseren. Ze hebben zo’n 31 gewonde dieren op kunnen vangen en het is de bedoeling om ze ook weer in hun leefgebied uit te gaan zetten. De giften stromen uit de hele wereld binnen en de teller naderde al snel de 1 miljoen Australische dollar ofwel 610.000 euro. De branden woeden nog steeds.

Hulp vogelopvang in de knel.

Vogelopvang Naarden trekt als eerste aan de bel en haalde daarmee het landelijke nieuws. De regelgeving die mogelijk aan de tekentafel is bedacht en mogelijk ook correct leek, brengt, de vrijwilligers in deze sector in het nauw. Ze mogen wel de hokken schoonmaken en eten geven, maar voor iedere kleine medische ingreep als bijvoorbeeld een pootje verbinden moet een dierenarts geraadpleegd worden. Dat is voor veelal een kleine vogelopvang volledig draaiend op de inzet van vele vrijwilligers een onbetaalbaar doel. 

Dogs at Polling Station

Politiek gezien ging het over de Brexit de laatste maanden van het jaar. Groot Brittannië stapt in januari uit de Europese Unie. Boris Johnson haalde een ruime overwinning in het Lagerhuis. Ook de honden hadden het er druk mee. In Engeland is het een traditie om de hond mee naar de stembus te nemen. Meestal gekleed in de kleur van de partij waar de baas op stemt.

Zeldzame goudjakhals gespot in een bos in Drenthe 

Zeg maar het neefje van de wolf; kleiner; genetisch verwant en weegt zo’n 15 kilo tegenover een wolf die makkelijk vijftig kilo haalt. Hij heeft een veel spitsere neus en is gespecialiseerd in het vangen van muizen. Het dier in Drenthe is gespot door wildcamera’s van de  Zoogdierenvereniging en Staatsbosbeheer. De goudjakhals leeft voor de mens onopvallend en het kan best zijn dat hij al langer in Drenthe rondloopt. Ook in Duitsland en Denemarken wordt het dier met regelmaat gespot. In Nederland is er op de Veluwe in 2016 en 2017 ook nog een gespot. Anders dan zijn naam doet vermoeden, kan het dier in tal van kleuren voorkomen. Volgens Staatsbosbeheer kan de Goudjakhals een belangrijke rol spelen in het in toom houden van de rattenpopulatie. Een groeiend probleem in Nederland.

Wasbeer binnen door kattenluik

Ook in Drenthe kruipt in het dorp Zwartemeer een wasbeer door het kattenluik. Aangetrokken door het lekkere kattenvoer en het verse fruit verschafte de wasbeer zich voornamelijk ’s nachts een weg door het huis. Met behulp van de dierenambulance Zuid -Oost Drenthe is het dier in een vangkooi gevangen en naar Stichting Aap overgebracht. ”Een wasbeer is een roofdier’, waarschuwen de mensen van de dierenambulance en kan niet zo maar zonder handschoenen worden opgepakt. De wasbeer is een middelgroot dier met langharige zout-en peperkleurige vacht. Kenmerkend is het zwarte masker en vier tot zeven zwarte staartringen. Het komt van oorsprong uit Noord-Amerika en is hier in de jaren 30 van de vorige eeuw in de pelsfokkerij gebruikt. Door incidentele uitbraken kunnen er in Nederland enkele in ons land zwerven. Voor het ongevraagde gastgezin was een mooie rol weggelegd aan tafel bij RTL 4’s  Beau. 

Vuurwerk

Met angst en beven kijken dierenbezitters jaarlijks weer uit naar de laatse dagen van het oude jaar. Vuurwerk is voor veel mensen een traditie en jaarlijks maakt het weer slachtoffers. Toch willen we een vuurtje stoken met gevaar voor eigen leven. Op 17 november raakte al een jongen zijn vingers kwijt met het afsteken van illegaal vuurwerk. Het bouwen van nieuwjaarsvuren zoals in Duindorp en Scheveningen is na de overlast van vorig jaar verboden. In een ander deel van het land kent men de ook niet ongevaarlijke gewoonte van karbit schieten. Niet voor niets gaan er ook in steeds meer gemeenten stemmen op om vuurwerk vrij te zijn.

Hulphonden getraumatiseerd door vuurwerk

‘Jaarlijks raken gemiddeld 5 hulphonden zodanig getraumatiseerd door vuurwerk dat ze hun werk als hulphond niet meer uit kunnen voeren’, stelt Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA).Met de mediacampagne ‘Verknal mij niet!’ vraagt de organisatie aandacht voor dit probleem en met succes; in bijna alle journaals werd dit onderwerp uitgebreid onder de aandacht gebracht. Het overkwam ook Jan Boerhoop en zijn hulphond Tess uit Heerhugowaard een aantal jaar geleden. Tess werd geraakt door een vuurpijl terwijl Jan haar uit liet in zijn elektrische rolstoel om haar behoefte te doen.

Neem je verantwoordelijkheid als je met vuurwerk speelt! Voor jezelf en voor alle mensen en dieren om je heen. Namens Dierenclub Nederland fijne feestdagen en de beste wensen voor 2020.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest