Met de schrik vrij…

Politiedienders in Eindhoven worden op woensdag 29 januari ruw verstoort tijdens hun dagelijkse bezigheden. De verkeerscontroles maakten abrupt plaats voor het vangen van acht losgeslagen paarden op de openbare weg nabij het centrum van de stad. In volle galop staken ze de Sartrelaan over in het in het stadsdeel Woensel. Ze draafden onder meer door de wijken Vaartbroek en Blixembosch. “Ze moeten tijdens een les zijn geschrokken”, verklaart de eigenaresse. De kinderen op de rug van de dieren zijn gevallen en maken het naar omstandigheden goed. Ook de paarden bleven wonder boven wonder ongedeerd. “Een levensgevaarlijke situatie”, oordeelde de politie. Joyce reed met haar kinderen in de auto en zag vier zwaar bezweette paarden op haar auto afkomen. Een van de dieren raakte de auto maar er is gelukkig geen noemenswaardige schade of verwonding bij het dier, de auto of de automobiliste en haar medepassagiers. De aangeslagen eigenaresse vermoed dat enkele pony’s geschrokken zijn en daarmee in hun angst de hele groep op hol heeft gejaagd. Na dit hachelijke avontuur heeft ze haar dieren weer op kunnen halen en in de manege aan de Esp weer veilig in de stallen onder weten te brengen.

Een paard is een vluchtdier. Geen jager, maar vlucht als het onraad ruikt en slaat dus van het ene op het andere moment niets ontziend op hol. Dit is een primaire reactie om zichzelf in veiligheid te brengen. Niet voor niets waren de paarden in Eindhoven bezweet, ze zijn in doodsangst en rennen letterlijk voor hun leven. Ze zijn niet meer voor rede vatbaar en laten zich niet meer door een hekje tegenhouden. Door de adrenaline stoot die het vluchtgedrag los maakt voelen ze ook geen pijn. Maar er is altijd een schrikreactie nodig om dit gedrag te ontketenen bij een paard. Wees voorzichtig als je een paard tegenkomt op de openbare weg, je bent niet stoer als je een dier met toeteren of ronkend motorgeluid van brommer, auto of motor probeert te imponeren. Rij voorzichtig en blijf een heer of een dame in het verkeer.

Op vakantie

Menig katteneigenaar kent het moment wanneer de vakantie in aantocht is. Wat doe ik met de kat? Naar de opvang? Oppas regelen? Het schuldgevoel bij het weggaan en de boze kat als je weer thuis komt. Kat Emy voelde de bui al hangen toen haar Duitse baasjes de caravan aan het laden waren. Ik zweer het, mijn poezen werden ook allemaal onrustig van al het gesjouw met spullen. Poes Emy moet hebben gedacht; ‘Jullie op vakantie, maar dan ga ik gewoon mee! Nieuwsgierig als poezen zijn, heeft ze zich ergens in de caravan verschanst en is mee op avontuur gegaan. Haar baasjes dagen in onwetendheid gelaten. Dankzij een goed geregistreerde chip wist het dierenasiel in Zwolle nabij het vakantieadres van de eigenaar de Duitse Emy te identificeren en haar weer met haar baasjes te herenigen. Ze hebben thuis  in Duitsland alles afgezocht. De oppas had haar ook niet thuis aangetroffen. Maar dat ze helemaal mee naar Nederland is gereisd heeft het echtpaar ook niet mee gekregen. Gelukkig is een chip een goede oplossing.

Geluk bij een ongeluk

Opleiding voor gedumpte pup A2

De politiehondenschool in Geffen heeft de gedumpte Herdershond van 3 maanden oud – die eerder deze maand zwervend op de A2 werd aangetroffen – een training aan geboden. Op 12 januari kreeg de dierenambulance een melding van iemand die zich voordeed als vrachtwagenchauffeur en melding maakte van het zwervende dier op de snelweg A2. In werkelijkheid was hij de eigenaar van de herdershond-pup, maar wilde eigenlijk graag van het tomeloze drukke dier af. De pup kwam via de Dierenambulance terecht bij de dierenopvang in Oss en ook daar maakte ze kennis met het grenzeloze en drukke gedrag van het beest. “Ze is niet moe te krijgen”, zegt Sandra van Rooij. “Ze bleef maar met balletjes lopen om te apporteren. De dierenopvang heeft daarom de nabijgelegen politiehondenschool getipt. Het is nog te vroeg om t zeggen of ze ook voor de opleiding geschikt is, maar mogelijk kan ze over een half jaar al beginnen aan de opleiding. De politiehondenschool leidt Herdershonden op om sporen van bommen, drug en geld te herkennen. Getalenteerde honden die hun opleiding succesvol hebben afgemaakt kunnen ook ingezet gaan worden bij de douane op Schiphol of bij arrestaties van zware criminelen in Nederland of ergens in het buitenland. De Politiehondenschool onderhoudt nauwe contacten met politieafdelingen in onder anderen New Orleans en de Verenigde Arabische Emiraten zegt Linda Boeijen van de Hondenschool in Geffen.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest