Doorgaans ligt onze kat KiKa heerlijk te slapen wanneer we s ’avonds TV kijken. Ze slaapt veel, misschien wel te veel naar mijn smaak! Het is overigens bekend dat katten veel slapen en ze is ook al wat ouder, vergoelijkik haar gedrag voor mezelf. De avond is voor haar overigens wel echt een sociaal gebeuren, merk ik in de dagelijkse praktijk. Klokslag 8, als de koffie op tafel komt en het Journaal begint, komt ze steevast naar de huiskamer lopen en voegt zich trouw bij haar familie rondom de TV. Ook bij het ritueel koffie met ‘iets lekkers’ heeft ze zichzelf als een volwaardig gezinslid aangesloten door voor de tafellade te gaan zitten waar de kattensnoepjes staan. Wanneer onze blikken elkaar kruisen en ik een koekje eet, kijkt zeme langdurig aan om vervolgens haar blik overduidelijk te laten vallen op het laatje met de snoepjes. Het heeft even geduurd voor ik het begreep. Schooien zou je het ook kunnen noemen, maar ik zie het als een vorm van gelijkwaardige communicatie tussen mij en mijn kat. Ik waardeer het dat ze ook aan mij weet duidelijk te maken wat haar behoeftes zijn. Na de versnapering rolt ze zich bij voorkeur op de drie-zits aan de voeten van haar baas en lijkt volledig van de wereld afgesloten. Het was me al opgevallen dat ze soms reageert op televisiegeluid. Oorlogs- of achtervolgings-scenes in krimi’s, autoracen, sportwedstrijden… Dan gaat er slechts één oog open en scant ze eerst haar omgeving en zoomt vervolgens in op de gebeurtenis op tv. Hè, kijken katten tv? Ik weet niet beter dan dat katten de beeldbuis niet kunnen zien! Ben ik nou gek aan het worden? Tot mijn stomme verbazing klimt ze vorig jaar naast me op de bank op de vroege zondagochtend terwijl het televisieprogramma ‘De Poesjes’ van Villa Achterwerk als behang aanstaat. Minutenlang kijkt ze actief naar het scherm. De serie gaat over zes poezen die in een poppenhuis wonen: Ruud, Mathilde, Heidi, Rinus, Theo en Sientje. Elk heeft zijn eigen karakter en hun onderlinge dialogen zijn door mensen ingesproken. KiKa luistert aandachtig naar “de kitten-stemmetjes” en op het beeldscherm volgt ze hun bewegingen door het huis en de tuin. Dit kan niet waar zijn! Denk ik hard op bij mezelf en schakel voor de zekerheid een week later weer opnieuw naar Villa Achterwerk. KiKa ligt op haar krabpaal en kan vanuit die positie prima tv kijken. Ik zeg nog; ‘KiKa we gaan de poesjes kijken!’ Maar op de kinderstemmetjes is ze al wakker. Ze ontwikkelt in de loop der tijd een voorliefde voor het gemopper van de knorrige Ome Bernard en zijn schildpad-butler. Ik begin steeds meer aan mezelf te twijfelen. Vraag aan mijn vriendin; “Kijkt jouw kat ook televisie?” Ze kijkt me inderdaad aan alsof ze water ziet branden. Als de makers van Villa Achterwerk dan ook nog een tekenfilmpjes inlassen waarin een muis door een doolhof rent, zit KiKa op het puntje van haar krappaal met een zwiepende staart. Ik geloof mijn eigen ogen niet! Kijken poezen TV. Ja dus! De mijne wel! Een website van een kattengedragsdeskundige geeft antwoord op mijn vraag. Doordat onze breedbeeld-tv-schermen steeds geavanceerder worden kunnen ook katten de visuele bewegingen steeds beter waarnemen. Dat verklaart voor mij dan ook meteen de vraag waarom de kat van mijn vriendin niets waarneemt. Haar scherm dateert nog uit haar studententijd. De waarneming blijft overigens eendimensionaal dus plat en niet iedere poes kan dat heel goed waarnemen. Voor honden ligt dat ook weer anders. 

Poes staat vlak voor de TV met pootjes op het tv-meubel en kijkt naar de vogels op TV

Ook de prestigieuze avondkrant NRC is het al opgevallen en heeft er al in 2014 een uitgebreid artikel aan gewijd. Ze kunnen inderdaad geen diepte zien dat is ook hun verhaal en een muis die naar je toekomt wordt daarmee steeds groter en kan dus ook beangstigend zijn. Ze houden van springpaarden, in Engeland heeft het chique zakenblad een poes weten te traceren die enkel van ijsberen houdt. Het wereldwijde web explodeert als ik de zoekterm katten en televisiekijken in tik. Op welk eiland heb ik gezeten? 

Tja…deze zomer hebben we met KIKA samen ons hard in ieder geval op kunnen halen met de prachtige BBC documentaire ‘Big CAT’s’-uitgezonden door de NPO over het leven van de grote kattensoorten. Het leven en de leefomgeving van grote kattensoorten in het wild werd prachtig in beeld gebracht. KiKa genoot van de camerabeelden dwars door het oerwoud; open vlaktes wisselden met stukken begroeiing en dicht struweel. Bij een achtervolging van een tijger op zijn prooi werden zelfs KiKa haar jachthormonen getriggerd. Soms leek ze zelfs kattentaal te verstaan. Toen een solitair levende kater klaaglijk om een vrouwtje riep spitste ze haar oren… De katten-gedragsdeskundige werpt op haar website de term en de vraag op is tv kijken een verrijking voor de kat? Dat is een overpeinzing waard. Maar ook de kat kan niet achter blijven bij de moderne ontwikkelingen. In zijn hele territoir wordt hij lastiggevallen of zelfs verdrongen door allerlei moderniteiten en zijn eigen leefomgeving wordt daardoor steeds meer een gevaar voor zijn eigen leven. In de BBC-documentaire zagen we ook soorten die steeds meer in de verdrukking kwamen. Maar neem nou onze huiskat. Er zijn poezen die leven in de stad op de zoveelste etage en beschouwen de natuur doorgaans misschien wel van negenhoog door het huiskamerraam? Voor menige kattenbezitter leeft de vraag; laat ik mijn kat nog buiten? 

Poes hangt op de bank en kijkt geïnteresseerd naar de TV.

Voor Kika was het uitstapje deze zomer met mooie vergezichten bij de NPO een wereldreis. Op zaterdagavond werd t voor ons vaste prik; met z’n alle tv kijken. Is dit nu de kat van 2020? Vraag ik me ernstig af? Bij Dierenclub Nederland is het begrip ‘Hoe leeft een dier van ‘Nature’ het Leidmotief. Met je kat TV kijken? Kan dat wel? Tot mijn stomme verbazing ben ik zeker niet de enige die op dat idee is gekomen. Je kunt op internet speciale films of cd’s bestellen voor je kat en dat gaat mij persoonlijk ook wel weer een beetje ver! Maar het sociale element van een koekje bij de koffie en samen TV kijken bevalt me zeker.

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal