Klimaattoeristen

Klimaatverandering de media raakt er niet over uitgepraat. De bosbranden in Australië een direct gevolg van de milieuschade die wij mensen de Aarde aan doen met de manier waarop wij leven. Het klimaat verandert, daar kunnen we echt niet meer om heen. Dat de temperatuur stijgt hebben we zelf waar kunnen nemen met een zomer waarin een temperatuur van 40 graden ook in Nederland makkelijk werd bereikt. Onze Hollandse winters met Koek en Zopie op het ijs hebben langzaam plaats gemaakt voor een aanhoudend gevoel van lente. Midwinter steken tegenwoordig de krokussen en narcissen al hun kopjes boven de aarde uit en schieten de bomen al in de knop. De temperatuur verandert en dat merkt ook de natuurlijk ook de natuur en de dierenwereld om ons heen.

Klimaattoeristen?

In de natuurgebied de Groenzoom bij Pijnacker in Zuid-Holland streken half januari van dit jaar zeven Flamingo’s neer. Het zijn zes Chileense en mogelijk een Europese verbastering want ze planten zich ook in West Europa gewoon voort. Een zeldzame, tropische verschijning in het oer Nederlandse decor van natuur en buitengebied onder de rook van Rotterdam. Natuurbeheerder Cor Noorman zegt tegen Omroep West; “Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt hier. Geniet er maar van want morgen kunnen ze weer weg zijn.” Het gaat waarschijnlijk om een verwilderde populatie mogelijk uit een ven ergens in Duitsland. Eerder deden ze in Nederland Benthuizen al aan. Met de lente in de bol zijn ook deze dieren hun mogelijkheden aan het verkennen en op doorreis. 

Dwaalgasten

Westelijke baardgrasmus (Wageningen) / Alex Bos

Onder de naam ‘dwaalgasten’ vermeldt vogelbescherming.nl deze toevallige passanten op haar website. Het gaat daarbij dan om vogels die de afgelopen dertig jaar minder dan 2 keer per jaar zijn waargenomen in Nederland. Het zijn vogels die tijdens de trek in het voorjaar of het najaar een afwijkende route nemen en afstand lijkt daarbij geen enkele belemmering. Door simpelweg een storm kunnen ze al een verkeerde afslag nemen en raken daarmee de weg kwijt. Bij sterke westenwind worden vogels die op weg zijn naar Zuid-Amerika de oceaan  over geblazen. Er zijn voorbeelden bekend van vogels die uitgeput op een schip landen en een gedeelte meeliften naar Europa. Toch bestaan er ook sterke aanwijzingen dat vogels soms ook bewust op zoek gaan naar nieuwe overwinteringsgebieden. Een tijdje weg blijven en ook weer een come back maken.

In Nederland kun je deze gedesoriënteerde reiziger bij-wijze-van-spreken in iedere achtertuin tegen komen of op industrieterreinen maar hun voorkeur gaat ook uit naar bepaalde gebieden in Nederland. Neem bijvoorbeeld de Waddeneilanden, de duinen en plassen langs de Hollandse kust, de Maasvlakte, het Lauwersmeer, de Zeeuwse of de Zuid-Hollandse Eilanden.

Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon! Het is leuk en gemakkelijk om mee te doen.

Kneusjes of overlevingsdrift?

Er bestaat een commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna die de vogels beoordeeld en documenteert. Van de 520 wilde vogelsoorten die sinds 1800 in Nederland worden waargenomen vallen er 200 onder deze definitie dwaalgasten. Maar zelf ontdekken is natuurlijk het leukst. In geïsoleerd struikgewas op regenachtige donkere dagen maak je het meeste kans een vogel aan te treffen die even op verhaal aan het komen is. Op onderstaande websites vind je meer informatie of kun je een eigen melding doorgeven.

www.dutchavifauna.nl/list
www.waarnemingen.nl
www.dutchbirdalerts.nl

Wat kun je nu zelf doen aan de klimaatverandering? Of liever gezegd tegen. Verklein je CO2 voetafdruk door simpelweg duurzaam te gaan leven. Van energie naar zonne-energie of wind-energie of van gas naar electra. Verspil geen voedsel en kies vooral voor een duurzame manier van reizen. Er zijn gemeentes in Nederland die hun inwoners helpen bij het maken van gezonde keuzes door het geven van Workshops onder de noemer Transitie en dat alles voor een leefbare aarde.

Voor meer informatie kijk bij 

www.transitieboxtel.nl of kijk op de website www.dekleineaarde.nl om je te laten inspireren.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest