Conan IS hond

Hallo dierenvrienden, het nieuws dat mij dit keer vooral raakt is het bericht dat de hond Conan is uitgenodigd op het Witte Huis door Niemand minder dan Donald J. Trump. De vijf jarige Mechelse Herder was dit najaar nauw betrokken bij de hoogste militaire operatie rond de uitschakeling van IS-kopstuk Abu Baker al Baghdadi. Van de ene op de ander dag is het dier getorpedeerd tot Amerikaans Staatsgeheim. In de hele wereld wordt druk gespeculeerd over zijn komaf. Is het een mannetje of een vrouwtje? In Nederland doorbreekt het Hondenadviescentrum Nederland in Best het stilzwijgen. Directeur Marco van Hoof herkende in één oogopslag zijn pupil en geeft in de media graag toelichting bij het behaalde succes. Zijn bedrijf is specialist in het opleiden van honden voor militair of politie-inzet. Conan raakte slechts licht gewond bij de operatie. Ook bij de uitschakeling van Al Quaida-Leider Osama Bin Laden was in 2011 een hond betrokken. Dat honden of dieren ingezet worden in oorlogssituaties bij Defensie of bij de politie in het kader van arrestaties of orde handhaving is niets nieuws. Bij de Grieken en de Romeinen trokken al vele dieren mee ten strijde met alle risico’s van dien. Zowel in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werden ze veelvuldig ingezet voor spionagewerkzaamheden in of achter de linie of zelfs als levend zelfmoord object gebruikt; over diervriendelijk gesproken. Noord Brabant herdenkt deze dagen groots de bevrijding van de Duitse onderdrukker vijfenzeventig jaar geleden. ’s-Hertogenbosch is bevrijd door de 53e Welsch Divisie. Voor dit grootse evenement komen de strijdkrachten uit die tijd weer even ten tonele. Op het podium op de Parade zie ik mannen van ver in de negentig, rijkelijk gedecoreerd. De jonge strijdkrachten van de Divisie komen vandaag vanuit de Hinthamerstraat onder tromgeroffel aan gemarcheerd. Voorop loopt tot mijn verbazing een witte geit. De Mascotte van de 53e Welsch Devisie. Die gaat dus overal mee naar toe! Ook naar de Linie. Geoefend met een halsband aan een riem begeeft het dier zich met een begeleider in het feestgedruis van vandaag. Kijkt nergens van op of schrikt. Zijn voorgangers hebben -ben ik bang- in zwaardere tijden moeten opereren, en zelfs met gevaar voor eigen leven.

Kika doet het wonderwel op haar dagelijkse medicijngebruik. In het begin verkruimelden we haar tablet tot poeder. Toen stopte ze dus -je raadt het al- met eten. Alarmbellen ging bij ons af. Nee, niet weer? Ze moet aansterken en dus eten. Dat katten slim zijn, wist ik al. Dat ze gevoel hebben voor vaste rituelen ook. Bij het geven van een snoepje lijkt t er soms zelfs  op dat ze klok kan lezen. Maar met het pilletje geven sta ik weer verbaasd over haar gedrag. Het begint ermee dat we voor haar een intelligentie-speeltje hebben waarin wij haar snoepvoorraad verstoppen. Zij kan die er dan op elk gewenst moment met haar vingervlugge pootjes uit peuteren. Mijn vriend dacht leuk te zijn. En dacht; ik stop er gewoon een pilletje tussen. Bij het vullen van de schaal is ze er altijd als de kippen bij. Ook deze keer, maar na de vondst van het vieze blauwe tablet loopt ze zwaar gepikeerd weg. Oren plat, zwiepende staart en ze laat de intelligente schaal voor wat het is. Leuk geprobeerd! Ze trapt er niet in. 

Dan maar over op het direct toedienen en een spuitje water na. Voor ons allebei geen fijne handeling, maar het lukt… Mijn ervaring leert dat katten er meester in zijn om het pilletje uit te spugen en veel baasjes weten met mij dat hun huisdier het gevecht volledig met je aangaat. Nu is Kika dol op borstelen en dat ritueel voltrekt zich altijd volgens vast gebruik op haar krappaal, zeg maar toren. Om de nare slikervaringen wat te verzachten geven we haar op dag 1 na het toedienen van het pilletje op de toren dus een lekkere borstelbeurt. Ik kan mijn ogen niet geloven; op dag 2 snelt ze naar de toren en ligt al klaar voor haar tablet? Ze ziet te kartonnen doosje, laat t allemaal gedwee over zich heen komen en is klaar voor de uitgebreide borstel-beurt. Ze geeft zelf aan wanneer het tijd is voor haar tablet, zeg maar borstelbeurd en er is dus ook weer een nieuw ritueel geboren. Haar lange manen laat ze gewillig coifferen en voor ons is het weer een leuk spel van de kat met haar baas.

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal