Veel gestelde vragen

Heb je na het lezen van deze pagina nog andere vragen, dan staan we je graag te woord. Neem daarvoor contact op met Annemarie van Hooft

Iedereen van 15 tot 100 jaar met een hart voor dieren en kinderen die graag les geeft over dieren en dierenwelzijn. Heb je zelf al voldoende kennis, ideeën en ervaring met lesgeven en kinderen, dan kun je natuurlijk zelfstandig aan de slag. Anders volg je eerst de boeiende cursus Dierendocent waarmee je al op de 4de lesdag een dierenles geeft aan een groepje kinderen!

Bij Dierenclub Nederland staat het belang van dieren voorop. We willen kinderen graag laten zien hoe dieren van nature leven, velen vinden dat heel fascinerend! Dieren die bij de mens wonen, hebben nog steeds dezelfde behoeften en willen zich kunnen gedragen volgens hun aard. Wij mensen dienen ons in te spannen om de dierhouderij zo in te vullen dat dieren aan hun natuurlijk gedrag toekomen. Zo kunnen we oprecht en puur genieten van dieren, zoals ze zijn!

Toch kun je heel goed dierenlessen geven op locaties met dieren waar het dierenwelzijn niet voldoende is. We willen graag iedereen meenemen in onze visie en niet uitsluiten. Dit leggen we uit met een voorbeeld: In een van onze dierenlessen op een kinderboerderij maakten de kinderen kartonnen huisjes voor de ratjes. De twee diertjes waren er meteen volop mee bezig en dat trok veel bekijks. Aan het einde van de les moesten de knutselwerkjes eruit en bleven de ratjes weer achter in hun kale glazen bak zonder enige vorm van verrijking. Maar later heeft een werknemer van de kinderboerderij broekspijpen in de kooi gehangen waarmee ze klimmen en knagen en waarin ze slapen. Heel positief dat men openstond voor meer dierenwelzijn! Ze namen zelfs onze tip uit de ideeënbus over en vervingen de glazen bak voor een kooi met horizontale spijlen waarmee de ratjes veel meer kunnen bewegen en klimmen, zoals ze van nature graag doen.

Op deze manier kun je met dierenlessen verschil maken, stap voor stap… 

Veel kinderen zijn dol op onze dierenlessen! We belasten ze niet met de moraal en overladen ze niet met kennis. We laten ze zelf ontdekken hoe de verschillende diersoorten in de natuur leven en wat ze bij ons nodig hebben. We hebben gezien dat de kinderen deze kijk op dieren en dierhouderij na een klein aantal lessen eigen maken. Hoe je onze visie kunt overdragen en welke methodiek en didactiek we daarvoor hanteren, leer je in de cursus Dierendocent.

Dierenlessen worden gegeven op bijvoorbeeld (kinder)boerderijen, dierentuinen en maneges. De lesgevers doen dit dan vaak vanuit loondienst. Maar je kunt ook als zzp-er lesgeven op je eigen erf met dieren of in de natuur. Of wellicht ook bij de kinderboerderij of de scholen in jouw woonplaats. Dan organiseer je je eigen dierenclub met contributie of lesgeld. Je bepaalt zelf het tarief. Vaak ligt dat ergens tussen de scouting-contributie (relatief laag) en het lesgeld van paardrijden (relatief hoog) in. 

Heb je al ervaring als zzp-er, dan weet je wellicht al voldoende om alles goed te kunnen organiseren. Denk aan het regelen van je administratie maar ook het zorgen voor bekendheid van je lessen, bv. met het verspreiden van flyers en over je club vertellen op lokale evenementen en in kranten. Alles komt aan bod op de Themadag: Start je eigen dierenclub!

Bijvoorbeeld aan kinderen van 6 tot 12 jaar. Vind je kleuters ook een leuke doelgroep, dan kun je denken aan een dierenspeurtocht zonder dieren of avontuurlijke wandeltochten in het bos met verhaaltjes van een handpop. Natuurlijk kun je ook je dierkennis aan tieners of volwassenen geven. Denk aan een excursie naar de wilde paarden of een workshop voor eigenaren van huisdieren, eventueel in samenwerking met de lokale dierenwinkel. 

In de Cursus Dierendocent leer je hoe je dierenlessen kunt samenstellen en geven. Je bepaalt zelf je lesinhoud. Vanuit de basisstructuur van onze lessen kun je blijven variëren. Dierenclub Nederland hoopt in 2021 de eerste kant-en-klare dierenlessen uit te kunnen geven.