FairDog

FairDog

Een rashond of toch naar het asiel? Ook de Nederlandse asielen worden meer en meer overspoeld met dieren uit Spanje, Griekenland, Roemenië of andere verre landen. De vraag naar honden is groter dan het aanbod. Ook in Nederland kom je in de kranten nog steeds verhalen tegen over malafide broodfokkers. De Dierenbescherming, Raad van Beheer, Dier en Recht, De Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Dierengeneeskunde (KNMvD, Universiteit van Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) slaan de handen in een om kopers van honden via FairDog de helpende hand te gaan bieden bij de aankoop. ”Kopers zien door de bomen het bos niet meer”, zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “Bij kopen via Marktplaats weet je nooit of je met een malafide handelaar te maken hebt. Zelfs wanneer je met officiële fokker te maken hebt, biedt dat kopers nog geen enkele garantie. Om bij FairDog in de toekomst een hond aan te kunnen bieden moeten fokkers en importeurs aan hoge kwaliteitseisen kunnen voldoen.  

Uitgestorven

De Chinese lepelsteur, een van de grootste zoetwatervissen is na 200 miljoen jaar uitgestorven… Vissers die onlangs zochten naar sporen, vonden helemaal niets meer. De vis was tot in de jaren ’70 een veel geziene gast in de Yangtse, de langste rivier van Azië. Al in 2005 kreeg het de stempel ernstig bedreigd. Het dier meet makkelijk 7 meter en weegt zo’n 450 kilo. De vis is waarschijnlijk ten onder gegaan aan de overbevissing en de aanleg van dammen. Het kon hierdoor de bovenloop van de rivier niet meer bereiken waar het zich voortplantte. China heeft de commerciële visserij op de Yangtse en de 300 daaraan grenzende beschermde natuurgebieden onlangs verboden. 

Verwoestende vlammenzee

Het dodental door de bosbranden in Australië is inmiddels opgelopen tot 28 mensen. Naar schatting 1 miljard dieren hebben de verwoestende vlammenzee niet overleefd. Het Nederlandse Rode Kruis opende begin januari gironummer 5125 voor Australië. De teller staat inmiddels op 454.036 euro. Ook het Wereld Natuurfonds (WNF) haalde al een half miljoen op voor de dieren. Meer dan 15 miljoen hectare bossen is verloren gegaan in Oost Australië. Er tekent zich een ware ramp af voor zowel mens en dier Down Under. Het gaat naar schatting alleen al over zo’n 50.000 Koala’s en 60.000 Kangeroes. Het kan makkelijk zo’n 50 of zestig jaar duren voor de natuur zich hiervan weer hersteld heeft. Grote vraag is of de zaden in de bodem de hoge temperaturen hebben overleefd en of de natuur zich wel zo makkelijk weet te herstellen. Het leefgebied van ondermeer Koala’s en Kangaroes is volledig in vlammen op gegaan. Er zijn weeshuizen voor gewonde dieren en met voedseldroppingen hoopt de overheid ook de dieren die het inferno wel hebben overleefd tegemoet te komen. Zo’n 34 soorten inheemse Australische zoogdieren zijn de laatste 200 jaar al uitgestorven, een wereldrecord. Vanwege de bosbranden moet voor uitbreiding van deze lijst worden gevreesd.

Tel daar dan de Vliegende Suikereekhoorn, de Grootpootpotoroe, de Kangeroerat, Buidelmuis en Bruine raafkaketoe maar bij. Ze leggen niet alleen het loodje door de vlammenzee en de rook, maar ook omdat hun hele leefgebied verbrand en geblakerd is. Voor de overlevers is er geen eten meer te vinden en na de vlucht is niet alleen hun gebied in rook opgegaan, maar ook hun leefgenoten zijn ze kwijtgeraakt. Het is maar de vraag of ze elkaar in het gehavende, versnipperde bos dat overgebleven is nog terug vinden.  

Kritiek zwelt aan op de regering. Gelukkig lijkt de natuur de helpende hand te gaan bieden. Het regent, maar de aanzwellende wind brengt weer nieuwe gevaren met zich mee. De natuur zijn we zo nog maar niet de baas.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest