Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige afstand kritisch kijken naar deze merkwaardige gewoonte en zien het als een verworven recht. 

In de plaats waar mijn vriendin woont is het iedere jaarwisseling opnieuw raak van half november met een kleine uitloop naar begin januari. Het is vreselijk haar hond, maar ook haar katten zo door stress bevangen te zien raken. Een angstig dier rilt over het hele lichaam, kruipt hijgend overal onder en ligt in een enorme angst dag en nacht te bibberen. Op het hoogtepunt of dieptepunt? Het is maar hoe je het bekijkt. Mijn vriendin zag zich genoodzaakt haar hond zelfs naar een opvang te brengen ver van alle vuurwerkdrukte in de buurt. Bedrijven in de dierenopvang adverteren er zelfs mee in de krant of social media. Mijn oog viel op een advertentie; ‘Gun uw dier een rustige plek tijdens de jaarwisseling in onze opvang’.

Regelmatig bekruipt mij het gevoel dat wij mensen misschien wel de grootste plaag zijn op deze aardbodem en soms schaam ik me diep voor het onverantwoordelijke, soms ronduit domme gedrag waar wij mens dieren mee lastig vallen. Door het opsteken van een simpele wensballon -ongetwijfeld goed bedoeld- speelde zich in de nieuwjaarsnacht een ware nachtmerrie af in het Duitse Krefeld. Het apenverblijf van de dierentuin vatte vlam en vijf orang-oetangs, twee gorilla’s, chimpansees en klauwapen zaten als ratten in de val. Dertig dieren kwamen om en slechts 2 chimpansees overleefden het inferno.

Ook in Nederland heeft de nieuwjaarsnacht heel veel schade opgeleverd, verwondingen en zelfs enkele doden. Begin januari heeft dat veel discussies losgemaakt. Zo langzamerhand worden we klaar gemaakt voor een vuurwerkverbod. Rotterdam meldde zich als de eerste gemeente die zich op een verbod voorbereid. In hun kielzog volgen Amsterdam en Eindhoven om vuurwerk uit de binnensteden te gaan mijden. ‘Vuurwerk gedogen, kost ogen’ schrijft Geert Faber, oogarts en woordvoerder van de Nederlands Oogheelkundig Gezelschap NOG. Sinds 2009 pleit de organisatie al voor een verbod op consumentenvuurwerk. Via www.vuurwerkmanifest.nl verzamelen zij actief medestanders om een vuist te kunnen maken tegen het vuurwerkgeweld en nog nooit leek het zo’n haalbare kaart. Ook Jesse Klaver opende op 1 januari zijn politieke jaar met een ferm statement over een vuurwerkverbod. In de Oudjaarsnacht liep hij mee met de politie om iets te proeven van de ongeregeldheden tijdens de Nieuwjaarsnacht in Den Haag. Hij noemt het onacceptabel dat de jaarwisseling keer op keer zo uit de hand loopt. Hulpverleners worden bedreigd of bekogeld met vuurwerk waardoor ze hun werk niet kunnen doen. Samen met de PVDA kondigt hij nu de voorbereiding aan van een Intiatiefwet op een landelijk vuurwerkverbod. Deze wet komt tegemoet aan de wens waar de Nationale Politie al jaren op hamert! Een algemeen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. Ook de dieren zullen er blij mee zijn. Mijn Kika is een kanjer. Kijkt niet op of om van het toenemende oorlogsgeluid in de dagen naar de jaarwisseling. Om kwart voor twaalf zie ik dat ze toch wat onrustig wordt. Zoekt nog een keer haar territorium af en kruipt dan onder het bed. Uit voorzorg heb ik alle deuren hermetisch afgesloten en de gordijnen dicht. Normaal is het niet en ook dit jaar zijn er weer enkele doden te betreuren.   

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal