Word dierendocent!

Cursus Dierendocent
(nieuwe data na versoepeling van de corona-maatregelen)

Ben jij een liefhebber van dieren en kinderen? Dan daagt deze cursus je uit om in je eigen woonplaats dierenlessen te geven! Bijvoorbeeld op de kinderboerderij, op scholen, in de natuur of op je eigen erf. Deze cursus is er ook voor iedereen die werkzaam is in de diersector, bv. als diergedragstherapeut, of werkzaam is op een zorgboerderij, in een dierentuin, bij een (natuur)club, de Scouting, een manege, of op een kinderopvangcentrum. 

Na het succesvol afronden van deze cursus ben je in staat om educatieve dierenlessen samen te stellen en te geven. Onder jouw begeleiding kunnen kinderen genieten via spel, training en verzorging van de omgang met dieren van jouw keuze. Je leert kinderen daarbij natuurlijk gedrag van dieren te ontdekken.

De totale cursus bestaat uit 4 dagen en daarbij kun je rekening houden met ongeveer 6 tot 10 huiswerkuren. Gedurende de cursus wordt de lesstof enkele malen getoetst. De cursus wordt afgesloten met een Certificaat van Deelname. 
In de cursus gaan we uitgebreid in op (zie links op deze pagina) dierethiek en -welzijn, natuurlijk diergedrag en de theorie van hoe dieren leren. Je oefent via rollenspellen de omgang met kinderen en ontvangt volop handvatten om kind- en diervriendelijke lessen voor te bereiden en te organiseren. Op de vierde lesdag gebruik je de opgedane kennis om je eigen dierenles te geven aan een groepje kinderen.

Je dient ruime ervaring te hebben met minimaal één diersoort. Je hoeft vooraf geen kennis te hebben van allerlei dieren omdat je tijdens de cursus leert welke informatie je per diersoort kunt verzamelen en hoe je dierenlessen kunt samenstellen.

Breda, nader te bepalen locatie.

4 dagen inclusief het lesboek en ander lesmateriaal, koffie/thee en lunch plus het Certificaat van Deelname en btw kosten totaal € 475,-
Betalen in termijnen is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Annemarie van Hooft

Cursusopbouw

Met een boeiende en beeldende presentatie staan we stil bij de aspecten van dierenwelzijn en –ethiek. Deze ochtend is beeldvormend en het zet je stevig aan het denken. Je leert dierethische dilemma’s te herkennen en de verschillende meningen en belangen tegen elkaar af te wegen. In de middag doe je mee met een (verkorte) dierenles. Je gaat zien en ervaren hoe je kinderen het nut van dierenwelzijn kunt overbrengen zonder moraliserend te zijn en zonder ze te overladen met kennis. 

Als je met dieren omgaat, of er zelfs les over geeft, doe je jezelf en je dier een groot plezier als je begrijpt hoe dieren leren. Op deze lesdag wordt de pittige theorie van de Klassieke en Operante conditionering afgewisseld met praktische en ludieke oefeningen. Je leert de basis van dierentraining en ook hoe je deze kennis kunt overdragen aan kinderen. Tevens leer je hoe je kinderen geleidelijk kunt laten wennen aan een dier dat ze spannend vinden. Of hoe je dieren kunt laten wennen aan bv. spannende objecten. 

Kinderen komen niet alleen naar jouw dierenles vanwege de les zelf maar ze komen ook voor jou! Of niet… Hoe kun je op een fijne manier omgaan met kinderen en hun ouders? We oefenen in geweldloze communicatie, een rollenspelacteur zet je aan het werk. Ook besteden we aandacht aan de ontwikkelingsfasen van de verschillende leeftijden en je kwaliteiten als dierenclubdocent en welke je nog wilt ontwikkelen. 

Een goede lesvoorbereiding is het halve werk en dat loont. Je leert in deze training over methodiek, didactiek en hoe je dierenlessen kunt samenstellen. Alle aspecten van de organisatie rondom en tijdens een les komen aan bod. Vandaag geef je je eigen vooraf gemaakte dierenles aan een groepje kinderen van een basisschool die naar onze leslocatie komen. Volg je alle 4 de trainingsdagen voor de dierendocent, dan ontvang je aan het einde van deze dag het Certificaat van Deelname.