Vanmorgen in actualiteitenprogramma WNL; ‘Gevonden bij het grof vuil!’ Mijn hart breekt in tweeën als ik dat zie! Door zijn/haar baasje bij het grof vuil neergezet. Het mandje mocht het dier kennelijk mee nemen om als zwerfkat nog enig comfort te hebben op de vuilstort en om niet weg te lopen??? En eventueel zelf een muis te kunnen gaan vangen? Opgesloten in een koffer, verstoken van eten en drinken of de mogelijkheid om behoeften te doen! Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. Ja, ik kan een hele rits aan argumenten bedenken waarom de eigenaar overgaat tot zulke wanhoopsbeslissing en ook dat daar heel veel leed achter schuilt dat is me duidelijk, maar ik kan het me ook niet bedenken! 

De presentatrices van WNL vielen stil bij het dierenleed op deze vroege ochtend. Uit het wit plastic dierentransportkoffer kwam een witte angora kat. “Nog een raskat ook”, dacht ik. De oogjes opgezwollen, vermagerd en de lange haren ernstig vervuild door verwaarlozing. Mager en angstig vond het dier veilig onderdak, een warm bad, eten en een bezoek aan de dierenarts bij het plaatselijke asiel. In afwachting van een nieuwe dierenvriend of vriendin die zich aanmeldt bij het asiel om het dier weer een warm en liefdevol thuis te geven.

 
Wat een schril contrast met mijn eigen poezenleed en (over)bezorgdheid) rond mijn Kika. Lang gesukkeld en gedacht dat ze Niesziekte zou hebben. Een nare en ongeneeslijke, besmettelijke ziekte en niet voor niets raden alle dierenartsen poezenbezitters aan hun dier vooral jaarlijks te laten enten, wat ik ook trouw heb laten doen. Mijn dierenarts was bang dat Kika wellicht inmiddels een chronische vorm van het gevreesde virus onder de leden zou hebben. Een foto van haar longen brengt vooralsnog goed bericht want met haar longen is niets mis en haar hart ook niet. Haal opgelucht adem. Een rib uit mijn lijf, dat wel. Maar de dierenarts zegt ‘ik kan niets meer voor Kika doen’. Een klap in mijn gezicht. Wat moet ik? De communicatie met de praktijk verliep steeds grilliger. Kika is in doen en laten niet ziek!?! Een afspraak maken en haar in laten slapen? Ik kan het niet! De tranen lopen over mijn wangen. Dierenarts verwijst me door naar de specialist voor een MRI. Kosten zo rond de 1000,-!!!. Ik heb het niet! Mijn hoofd draait overuren. Wat is in het belang van Kika. Krijg helpende hand toegeschoven van meelevende vrienden en familie. Bedenk me in een geheugenflits dat ik Kika in een opwelling een paar jaar geleden heb verzekerd voor medische kosten. Het was een dierendagaanbieding en mijn vriend wees me er destijds op het vooral te doen. Ze wordt wat ouder en de ouderdomskwaaltjes liggen daarmee op de loer. Ik betaal dus maandelijks een klein bedrag en tot op heden heb ik nog nooit echt aanspraak hoeven maken op de verzekering want ze was nooit ziek. De polis opgezocht en gebeld met de verzekeraar. De MRI is gedekt! Wat een geluk bij een ongeluk! Die dierendagaanbieding maakt nu dat ik het nog gewoon kan uitzoeken wat er echt met haar aan de hand is. Het zwaard van Damocles hangt evengoed nog even boven ons hoofd. Ik wacht in spanning op de uitslag van de Neuroloog en de Internist, maar ik hoef nu niet over te gaan tot een heel scala aan wanhoopsdaden. Wat ben ik blij met die dierendag opwelling en noem het voortschrijdend inzicht.

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal