Dierendag

De eerste fikse oktoberregen slaat tegen de ramen van mijn werkkamer en ik zie in mijn agenda geel omrand dat ik zondagmiddag, dierendag, hier in het buurthuis moet zijn om dierenles te geven. Zondag! Het staat er echt. Mijn lieve poes Kika is inmiddels bijna twaalf en ligt opgekruld lekker te slapen op de hoogste verdieping van haar krabpaal. De regen kan haar deze middag niet bekoren en ik krijg opnieuw de schrik om mijn hart. Een poes als zij vind ik nooit meer en ook nog als een ware schooljuf geboren. Ze paradeerde in de cursus dierendocent gezellig rond in de les die we samen gaven aan een groep Basisschoolkinderen in Boxtel. Ze vond het leuk op het terrein van de Kleine Aarde. Veel prikkels en veel groen.

Om de meute aanstormende kinderen een beetje in het gareel te houden, ontving ik hen even buiten de hoek in de tuin waar ik stoelen voor mijn cursisten had geplaatst. Ik moest ze op een afstandje vertellen Kika vooral een beetje rustig te benaderen. Dat snapten ze meteen. Kinderen met thuis ook een poes of kater begrepen waar ik het over had. Om die reden had ik ook het Rode Stoeltje al ingezet. Ik moest ze allemaal nog op het hart drukken niet met hun vingers in de doornstruik achter hen te grijpen. Maar ook dat kwam bij iedereen helder en duidelijk binnen. Een poezenmoeder met ervaring was voor mij snel gevonden. Ik vroeg haar op het Rode Stoeltje plaats te nemen en tijdens de les een oogje in het zeil te houden hoe het Kika verging. Ik gaf mijn assistente alvast het bijbehorende rode riempje en muisstil zocht de hele groep een zitplaats. Op dat moment deed ik de aftrap van mijn les en haalde samen met mijn assistente Kika uit haar reiskoffer. Lijnde haar eerst veilig aan en als een volleerd presentatrice liep Kika een kennismakingsrondje over de tafel en snuffelde op zijn poes bij deze en gene. Het meisje van het Rode Stoeltje was een gouden greep. Ze volgde Kika op de voet en was voor mij als beginnende juf een engel uit de hemel. Mijn koudwatervrees was ik kwijt en gelukkig had ik ook al een bezoekje gekregen van de examinatoren. Met heel veel meer zekerheid begon ik aan mijn tweede les. Wat kan mij nog gebeuren, dacht ik bij mezelf. Buiten de cursussetting de kinderen tot rust manen en een assistente voor mezelf en Kika. ‘Het Rode Stoeltje!’ gonsde over het veld. Daar in de verte kwam mijn tweede groep. ‘Juf, ik wil ’t Rode Stoeltje’ riep een jongen. ‘Nee’ zei een meisje beslist, ‘Hij heeft geen poezen en ik wel!’ Een invasie voor het Rode Stoeltje en ik maar roepen pas op de doorns in de haag.

Mijn lieve Kika, wat was je geweldig en ondersteunde je me in mijn sprong als juf in het diepe. Je draaide er je pootjes niet voor om. Nooit bang! Soms leek het zelfs dat je al die reuring eigenlijk heel leuk vond. Jouw wereld was altijd vol uitdagingen. Hoe moedig, je bent een voorbeeld voor me. Ik zie de geel omrandde afspraak weer in mijn agenda en krijg tranen in mijn ogen. Ze is een oude dame. Ik kan het haar niet meer aan doen. Te veel virussen in de lucht. De logeerafspraak bij mijn moeder was eigenlijk al te veel. De dierenles zondag, ik moet het alleen gaan doen! Patricia, van wie ik het vak geleerd heb, riep me vanmorgen toe: Het is Dierendag! In thema’s werken en wist je dat je ook best les kunt geven zonder dieren. Terwijl ik naar de WC loop voor een stukje WC-papier om mijn tranen af te vegen valt mijn oog op de dierenplaatjes van de verjaardagskalender. Zonder Kika maar wel met schitterende foto’s van dieren over de hele wereld. Ik spreid ze over de tafel heen en laat ieder kind het dier van zijn of haar voorkeur uitzoeken. Gewapend met mijn Smartphone en in de achtergrond wat informatieve websites laat ik de kinderen zelf hun verhaal vertellen. Wat we niet weten zoeken we op. En ik vraag ze uiteraard het hemd van het lijf. Hoe leven deze dieren in het wild. Hebben ze een huis? Familie? En hoe leven jullie? Ook in een huis en met familie? Binnenkort is het dierendag! Hebben dieren ook een verjaardag? Waarom is er dierendag? Welk huisdier ga jij blij maken en waarmee? En moet het niet altijd dierendag zijn?

Tip: laat in zo’n les over dierendag de kinderen het gezonde eten opnoemen voor het dier dat ze blij gaan maken. Klopt het? Met dat eten kunnen ze dan een verjaardagstaartje maken of een verjaardagsslinger.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest