Dieren het zijn toch ook gewoon dieren!

Dieren het zijn toch ook gewoon dieren!

Hoewel veel dieren tegenwoordig een belangrijke positie in ons huis en ons gezin verdienen, zijn en blijven het dieren. Om je heen zie je mensen ook worstelen met de rol die hun dierbare huisdier in hun leven vervult. Wel in bed? Niet in bed? In toenemende mate nemen mensen hun huisdier mee op vakantie. Niet alleen de hond, maar ook katten kom je tegen op parkeerplaatsen langs de snelweg op hun doorreis. Op de boot, in de caravan of in hotels met een mobiele kattenbak in de bagage van de baas.

Maar ook opgevoede honden bijten weleens… ‘Een Herdershond bijt Oostenrijkse militair dood’ kopt de Telegraaf. De Honden waren in dienst of moet ik lezen eigendom van het Oostenrijkse leger. De hondenkennel van Defensie in Oostenrijk bestaat uit maar liefst  170 dieren. De 31-jarige soldaat verzorgde deze dieren al zo’n twee jaar en werd desondanks door de loslopende honden zo zwaar toegetakeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Volgens een woordvoerder had een van de beesten al een volwaardige training afgerond en de ander was pas 6 maanden en moest daar nog aan beginnen. In afwachting van het onderzoek zijn ze in quarantaine geplaatst.

Broedroof

Foto’s overleden eend Moeliker NRC googlen necrofiele eend

Twee mannelijke Zwartvoetpinguïns bietsen ei van heterostel in de dierentuin van Amersfoort. De beide heren zijn in november aan het broeden geslagen en of het ei uit gaat komen, weten de verzorgers niet. Het broedseizoen is in volle gang en binnenkort wordt de eerste lichting jongen al verwacht. De verschillende sexuele voorkeuren die ook de mens niet vreemd  zijn, komen in de dierenwereld voor. Al jaren geleden bereidde ik een gesprek voor met bioloog en Conservator van het Natuurhistorisch Museum Kees Moeliker over de tragische dood van de necrofiele, homofiele eend. Tegen de glazen hoogbouw van zijn kantoor vloog een mannetjeseend zich te pletter. Moeliker  snelde naar beneden, maar het dier bleek niet meer te redden. Wel trof hij een andere woerd aan die zich bij de overleden eend voegde en het lijkje daarna besprong om het op zijn manier zijn laatste eer te bewijzen.

Rolstoelen voor honden

Dwergkeeshond Lourdes

Hondje  Lourdes van Frans en Mariska Bauer haalde het nieuws omdat ze zich inmiddels voortbeweegt in een op maat gemaakte rolstoel voor honden. Het klein hondje -schootformaat -raakte deze zomer deels verlamd door FCE -fibro cartilagineuze embolie en werkt nu met behulp van fysiotherapie hard aan herstel in de hoop ooit weer zelfstandig te kunnen lopen. Er groeit dus ook een zekere klasse verschil tussen dieren wiens baasje de behandelingen kan betalen en dieren van baasjes die dat niet kunnen. Gelukkig groeien ook de mogelijkheden om je dier te verzekeren en leent het zeker de moeite om dat eens goed te onderzoeken.

Pas op voor dieren onder de motorkap!

De winter is mogelijk in aantocht. Katten en kleine dieren als muizen, eekhoorns kunnen de behaaglijke warmte opzoeken van uw motorkap. Het is echt aan te raden in koude tijden even op uw motorkap te tikken, uw ogen de kost te geven of te toeteren voor u met de auto wegrijdt. Wacht tien minuten zodat het slapende dier de gelegenheid ook krijgt om weg te vluchten. Het lijkt misschien een perfecte schuilplaats maar veel verkleumde dieren vinden op deze manier de dood of raken zwaar gewond, schrijft de Stichting Amivedi op haar website. Soms is het ook voor de opgeroepen hulptroepen als de Dierenambulance een hele klus om vastzittende dieren uit hun benarde positie onder een motorkap  te bevrijden. Dierenambulance Brabant Zuid Oost moest vorige maand 2 keer uitrukken voor zwerfkatjes in Bergeijk.

Jongen van 11 roept hulp in voor nestje wolven of vosjes?

Dankzij een melding van een jongen van 11 werd de dierenambulance Land van Cuijk gealarmeerd over een recente dumping van mogelijk een nestje verwaarloosde dieren in het verlaten gebied van Agatha. Het waren echter geen wolven of vosjes maar het ging zeer waarschijnlijk om een dumping van dieren door een broodfokker.  Kruisingen van verregende, verwaarloosde pups van Huskeys en Saarlooswolfshonden. Hulde aan de jonge man. Door zijn oplettendheid, de hulp van zijn ouders en de inzet van de vrijwilligers van dierenambulance Hokazo uit Uden lagen de pups dezelfde avond nog onder een warme lamp bij de Dierenopvang.

Het zijn geen makkelijke dieren, laten de medewerkers van de opvang weten. De pleeggezinnen die de dieren onderdak gaan bieden moeten echt wel kennis van zaken hebben. De dieren zijn van verschillende leeftijd, het is niet zomaar één nestje. De dikke wormenbuiken, hadden veel honger en sommigen leken ook ziek. Het klinkt overigens wel hoopvol dat er zich veel mensen melden en klaar staan om de hondjes een veilig thuis te gunnen.

Deel dit bericht!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest