De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

We leven in een tijd waarin veel lijkt te kunnen. De wetenschap onderzoekt, ontdekt, vindt op grote schaal uit. We denken en masse out of the box en werken aan de door ons zo felbegeerde vooruitgang in de vaart der volkeren. Communicatie verloopt in dit tijdperk bij voorkeur via social media en het grote aanbod content dat dagelijks tot mij komt verstikt me zo nu en dan. Bijzonder, stakende boeren ontwrichten verkeer in Nederland omdat ze uit alle windstreken in Den Haag hun ongenoegen kenbaar gaan maken. De saamhorigheid onder akkerbouwers en veeteeltbedrijven dwingt alom respect af. Linksom of rechtsom ze verschaffen zich een lange weg naar het Haagse Malieveld al moet dat voor een enkeling over het mulle zandstrand. Het beeld wat op mijn netvlies is blijven hangen is de lange rij kleine boeren op hun speelgoedtractoren. Het is hun toekomst waar we het over hebben en met net zoveel geestdrift als waarmee hun ouders het verkeer ontregelen, halen zij ook het journaal om een eigen statement te maken.

Het gaat al dagen over de uitstoot van stikstof. Moeten we minder hard gaan rijden? Moet het vliegverkeer aan banden worden gelegd? Onder de indruk ben ik van de varkensboer met zijn innovatieve varkensstal. Volgens een ingenieus gebouwde stal weet hij mest van urine te scheiden. Daarmee wordt er geen amoniak gevormd en lijkt het stikstofprobleem opgelost. In een hoek van de stal is een apart urinoir en een poepruimte ingericht. ‘Waar de poep moet, ruiken ze’ zegt de boer. Bij een succesvolle plas-bijdrage op de juiste plaats deelt een robot een snoepje uit aan de varkens. Wat een samenwerking tussen mens, dier en techniek.

Koe Met Zebravacht

Ook de gestreepte koe die vanmorgen tot me kwam zette me aan het denken. Onze koeien hebben veel last van vliegen. Niet alleen irritant maar het zijn ook nog geen lieverdjes. Ze steken! Zebra’s hebben daar geen last van. Dus daar hebben we de eerste Hollandse koe bewerkt met een zebra-print. Zo eenvoudig kan het zijn. Wat het beest er zelf van vindt, weet ik niet. Maar ik weet wel dat honden die roze worden gespoten omdat hun baas van die kleur houdt ook aantoonbaar stressverschijnselen krijgen.

Mensen en dieren. Het is een smalle lijn die ons soms van elkaar scheidt. De ene mens ziet zijn of haar huisdier als een levenspartner en slaapt er mee in bed. De ander ziet zich als mens verheven. De raad voor de dierenaangelegenheden spreekt haar zorg uit naar Minister Schouten. Wanneer ga je te ver? Ik heb een paar weken geleden aan den lijve mogen ondervinden hoeveel ik hou van mijn Kika en toen de situatie zich aandiende dat de dierenarts niets meer voor haar kon doen, planden we in ons onderbewustzijn haar laatste weekend. Mijn ogen schieten weer vol. In een opwelling heb ik ooit een verzekering voor haar afgesloten. Ze moest naar de kliniek en een MRI laten maken. De kassa rinkelt in mijn gedachten en mijn banksaldo is ook niet toereikend. Tot nu toe had ik ook nog nooit een rekening van de dierenarts hoeven doorsturen, want ze is nooit ziek. Een telefoontje met de verzekeraar brengt me terug in de realiteit. Ze is verzekerd! Het kost me wel een eigen risico, maar het is niet nodig haar op voorhand in te laten slapen. De MRI leert ons dat haar hoofd vol zit met niet-lichaamseigen weefsel. Kan van alles zijn; ook het ergste. Een onderzoek van het weefsel moet duidelijkheid brengen. Nog een paar spannende dagen, maar de voorgeschreven prednison slaat direct aan. Het is geen kanker, geen lichaamsbedreigende aandoening en de plannen om de prednison behandeling af te gaan bouwen liggen al klaar. Het gaat inmiddels weer de goede kant op met haar. Ik zie weer leven in haar ogen en de infectie in haar neusgebied lijkt zich wonderwel te laten bedwingen. Ik ben zo blij dat ze verzekerd is. Als we niet in de gelegenheid waren geweest haar gedegen te laten onderzoeken hadden we haar simpelweg vorige week laten inslapen vanwege iets van een voorhoofdsholteontsteking. Behandel ik haar te veel als een mens? Ze heeft een verzekering? Wat was ik blij met die verzekering en de mogelijkheid goed onderzoek te laten doen!

Deel deze column

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ontdek meer columns

Honden
Column

Eindelijk einde vuurwerk?

COLUMN – De Feestdagen zijn weer achter de rug! Op sommige plaatsen in ons land leek het wel oorlog! Het huis van mijn vriendin in het rivierengebied stond dagenlang op zijn grondvesten te trillen. Voor ons mensen is het mijns inziens slechts een aangeleerde traditie. We kunnen in de praktijk ook maar moeilijk met enige

Hond droevig
Column

Afscheid nemen

Het UMCG Groningen opent zo nu en dan haar deuren voor huisdieren wiens baas of bazin op de intensive care op sterven ligt. Niets hygiëne, het ziekenhuis geeft de patiënt alle ruimte om afscheid te nemen van zijn naasten en daar kan een bezoek van een huisdier ook bij horen, zo laat het Groningse hospitaal